Kinderopvang

Onderwijs

Met (voor)lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling! De basis voor lezen en leesplezier wordt al in de eerste levensjaren gelegd. Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, blijken gemotiveerd om te leren lezen. Ze zijn ook taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die weinig zijn voorgelezen. Daarom is aandacht voor boeken en voorlezen ook in de Kinderopvang van groot belang. Voorlezen begint al in de wieg! 

KopGroep Bibliotheken werkt al jarenlang succesvol samen met kinderopvanglocaties in de hele regio en biedt educatieve programma's, workshops en (interactieve) voorleesactiviteiten. Samen kunnen we het leesplezier van kleintjes vergroten! 

Start de bieb

Start de Bieb is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en richt zich op 0-4 jarigen. 

Start de Bieb

BoekStart Kinderopvang

BoekStart in de Kinderopvang werkt! Kinderen ontwikkelen een grotere woordenschat en worden beter in taal.

BoekStart in de Kinderopvang

Mediaopvoeding

Mediaopvoeding wordt belangrijker, ook in de opvang. Wat is gezond mediagebruik en waar vind je geschikte apps? 

Mediaopvoeding

Groepsabonnementen

Lekker veel lezen met je groep? Met een instellingenpas kun je 35 items tegelijk lenen die je 6 weken later moet inleveren!

Lid worden

Voorlezen in de bibliotheek

Iedere week lezen we mooie verhalen en bijzondere prentenboeken voor in een aantal bibliotheken. Er zijn ook speciale voorleesmomenten voor peuters, 1x per maand combineren we het voorlezen met het zingen van kinderliedjes.  

Voorlezen

Digitale Voorleestas

Ga actief aan de slag met digitale prentenboeken! Er zit een werkblad bij met doe-, zing-, speel- en praatsuggesties.De Digitale Voorleestas is eigenlijk bedoeld voor ouders, maar ook leuk om met je groep te doen! 

Digitale Voorleestas

BoekStartcoach voor ouders

Ook ouders hebben een belangrijke rol in de taalontwikkeling van kinderen. Onze BoekStartcoach informeert ouders actief over voorlezen aan hun baby op het consultatiebureau.

BoekStartcoach

Werken met boeken op de groep

Welke boeken zijn leuk om te lezen met baby's en dreumesen? Wat kun je nog meer doen met boekjes op je groep? Tips om te zingen, rijmen, benoemen en naspelen vind je in de boekideeƫn op de website van BoekStartpro.

Boekideeƫn

Wat doen we nog meer voor jonge kinderen?

Voorlezers Kinderopvang

We zoeken in Den Helder en Texel vrijwillige voorlezers voor de peuterschool en kinderopvang

Vrijwilliger worden

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik aan een pas voor mijn groep?

Je kunt je aanmelden voor een instellingenpas. Daarmee kun je iedere zes weken 35 items komen lenen. 

Wat kan ik lenen met een instellingenpas?

Met een instellingenpas kun je boeken en prentenboeken lenen, maar we hebben ook een speciale  BoekStart collectie met voel- en kartonboekjes. Daarnaast kun je gebruik maken van onze digitale dienstverlening en e-books en luisterboeken lenen. Ook kun je met je groep gratis voorleesfilmpjes kijken en digitale prentenboeken lezen

Waar vind ik de nieuwe prentenboeken en voorleesverhalen?

Iedere 6 weken verschijnen er nieuwe boekentips op onze website. Ook in de nieuwsbrief voor de Kinderopvang lichten we nieuwe of bijzondere prentenboeken en voorleesverhalen uit. 

Wanneer wordt er voorgelezen in de bibliotheek?

In een aantal vestigingen lezen we iedere week voor. Je vindt de voorleesmomenten in de agenda. 

Wat kan de bibliotheek betekenen voor de kinderopvang?

De bibliotheek ondersteunt bij taalontwikkeling en biedt (interactieve) voorleesactiviteiten, ouderavonden en workshops. Daarnaast geven we advies en trainingen over mediaopvoeding. 

Waar vind ik informatie over de Kinderboekenweek en de Nationale Voorleesdagen?

Informatie over de boeken, thema's, onze programma's en activiteiten die horen bij de Kinderboekenweek en de Nationale Voorleesdagen vind je op onze homepage en op de jeugdpagina's

Andere vragen?

Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan bij de servicepagina's voor meer algemene veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Meer boekeninspiratie nodig voor kinderen?

Op de hoogte blijven

De nieuwsbrief voor de kinderopvang verschijnt 3x per jaar. Daarin besteden we aandacht aan actuele thema's en delen we (voor)leestips.

Aanmelden

Contact opnemen

Op werkdagen kun je ons tussen 9 en 17 uur bereiken op: 0223 670 310. Ons mailadres is: kinderopvang@kopgroepbibliotheken.nl.

Mailen