Media Ukkie Dagen

Jeugd 0-6 jaar

Balans: bewegen met media

Wat is mediaopvoeding eigenlijk?

Je doet aan mediaopvoeding als je een kind leert bewust met media om te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om spelletjes spelen op de tablet, internetten, lezen en filmpjes kijken. De basis is dat je met het kind praat over media-ervaringen. Ook als je regels en grenzen geeft. Het is goed als kinderen de ruimte krijgen om dingen zelf te onderzoeken en ontdekken, maar zeker in het geval van jonge kinderen is het belangrijk dat je samen met kinderen aan de slag gaat. Blijf dus in de buurt. 

Aansluiten bij de ontwikkeling van je kind

Wist je dat door het samen kijken van een filmpje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is?
De bibliotheek besteedt aandacht aan mediawijsheid in de opvoeding van kinderen
van 0 tot 6 jaar en geeft tips over mediagebruik. Mediagebruik omvat veel meer dan alleen beeldschermgebruik. Het gaat ook om het voorlezen van prentenboeken en het zelfstandig lezen en ontdekken van boeken en tijdschriften. 


Volg het landelijk webinar

Balans in bewegen met media, hoe vind je die? Mediaopvoedingsexpert Denise Bontje helpt je op weg in haar webinar.

Op 28 maart 2023 geeft Denise Bontje een gratis landelijk webinar voor ouders van kinderen tussen 0 en 6 jaar. Dus: dinsdag 28 maart, van 20:00 tot 21:00, landelijk webinar mediaopvoeding. Zet je het in de agenda? Hiernaast zie je een voorproefje. 

Kijk je mee op 28 maart? Meld je aan voor dit webinar via de button hieronder. Geef daar je naam, mailadres en de lokale bieb waarvan je lid bent door. Het webinar zelf volg je via dezelfde link in Teams.

Meld je aan voor het webinar


Hele handige hyperlinks 🧐

Media Ukkie Dagen

media ukkie dagen

De Media Ukkie Dagen zijn dit jaar van 24 tot en met 31 maart. Professionals helpen ouders in het vinden van balans in het mediagebruik van hun kinderen. Klaar voor inspiratie? Klik hieronder en ontdek 't!

Ga naar MediaUkkieDagen.nl

MediaDiamant

Media Diamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Dit jaar ligt de nadruk op balans.
 

Ga naar de MediaDiamant

Mediasmarties

Mediasmarties

Mediasmarties is dé online gids bomvol recensies van kindermedia. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind?

Ga naar Mediasmarties


Filmpjes over mediawijsheid 📹

Fiona demonstreert de MediaDiamant 💎

Wat is nou de MediaDiamant? Een handig hulpmiddel om te zorgen voor balans in het mediagebruik van je kind. Fiona legt het uit en demonstreert de MediaDiamant.

Senna groeit op in een digitale wereld 👶

Wat ziet en beleeft jouw kind allemaal op media? Hoe zorg je ervoor, als ouder of opvoeder, dat je kind verstandig met media omgaat? Jong geleerd is oud gedaan, laat Senna zien.   


Voorlezen en in gesprek 🗣️

Voorleesfilmpjes van Bereslim

Bij Bereslim kijk én luister je samen naar mooie prentenboeken, soms ook in het Engels. Mik en Melle stellen soms vragen bij het prentenboek. Log in met je bibliotheekpas en word ook Bereslim.

Neem een kijkje bij Bereslim

Het Mediagesprek

Het Mediagesprek

Wil je je kind op weg helpen in de online wereld? Het Mediagesprek helpt je bij het gesprek over veilig en leuk mediagebruik. Ontdek tips bij de onderwerpen Plezier, Veilig, Samen, Inhoud en Balans.

Check alle tips van het Mediagesprek


Media Ukkie Dagen leestips 💡

Voor kinderen | boeken over media en bewegen 📚 💃

Voor ouders | boeken over media en bewegen 📚 💃


Meer leesplezier met je kind 😀

Boekstart

boekstart

Kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Begin daarom vroeg met voorlezen! BoekStart laat kinderen van 0 tot 4 jaar van boeken genieten (en hun ouders stiekem ook).

Ga naar Boekstart

Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek

Ben je op zoek naar de leukste boeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar? Op Jeugdbibliotheek.nl vind je voorleesboeken, luisterboeken én prentenboeken. Duik ook in de schatkist van Jeugdbibliotheek!

Ga naar Jeugdbibliotheek.nl