Mediaopvoeding in de Kinderopvang

Kinderopvang

Wat is mediaopvoeding?

Mediaopvoeding is onderdeel van de dagelijkse opvoeding door ouders of verzorgers. Het omvat alle bewuste en onbewuste handelingen waarmee ouders ervoor zorgen dat hun kinderen media uiteindelijk zelfstandig kunnen gebruiken.

Waarom aandacht voor mediagebruik?

In huishoudens van nu spelen media een steeds grotere rol. Bijna alle gezinnen met kleine kinderen hebben een smartphone, computer en televisie en vaak ook een tablet. Meer dan de helft van de
0-2-jarigen gebruikt wel eens een tablet en smartphone. 

Mediaopvoeding vanaf de geboorte wordt belangrijker, ook in de dagopvang. 
Kinderopvang en ouders zijn partners in opvoeding. Ouders moeten nadenken over hoe zij willen dat hun kinderen media gaan gebruiken en het voorbeeld dat ze (onbewust) geven door hun eigen mediagebruik. Daarnaast is het belangrijk bewust aandacht te besteden aan mediagebruik met kinderen. Zo creëren zij een goede start die verder gaat dan alleen afspraken maken. Het is daarom verstandig dat je in jullie kinderopvang een visie over mediagebruik ontwikkelt. Daarmee toon je kinderen het gewenste voorbeeldgedrag en inspireer je ouders om ook op een gezonde manier met media om te gaan. En ervaren kinderen een balans tussen digitaal en fysiek spel

Inspiratiebijeenkomst mediabeleid

Wij ondersteunen organisaties bij het ontwikkelen van een visie door middel van inspiratie- en visiesessies waarbij we ingaan op de wereld waarin kinderen opgroeien, het belang van mediaopvoeding en de rol van de kinderopvang of school. Door middel van interactieve werkvormen worden stappen gezet in het maken van een visie op media.
(offerte op maat)

Workshop Mediaopvoeding

Mediaopvoeding is belangrijk, maar hoe pak je dat aan? We organiseren een inspirerende bijeenkomst rond het onderwerp mediaopvoeding in de kinderopvang. We kijken naar de rol die jij als pedagogisch medewerker hebt en naar de kansen die media bieden in je groep. 
Kosten: € 35,- per deelnemer. 

Ben je geïnteresseerd in een inspiratiebijeenkomst of workshop Mediaopvoeding? Neem dan contact met ons op via kinderopvang@kopgroepbibliotheken.nl.  

Bibliotheekpas voor je groep?

Met de instellingenpas kun je iedere 6 weken 35 materialen lenen en krijg je toegang tot digitale media als de Voorleeshoek en Bereslim en kun je meedoen aan Start de Bieb. Het abonnement kost € 62,-

Aanmelden


Op de hoogte blijven

De nieuwsbrief voor de kinderopvang verschijnt 3x per jaar. Daarin besteden we aandacht aan actuele thema's en delen we (voor)leestips.

Aanmelden

Contact opnemen

Op werkdagen kun je ons tussen 9 en 17 uur bereiken op: 0223 670 310. Ons mailadres is: kinderopvang@kopgroepbibliotheken.nl.

Mailen