Voor ouders

Jeugd & jongeren

Tips en informatie

Heeft je kind moeite met lezen? Ben je op zoek naar boeken op het juiste leesniveau? Wil je weten hoe je je kind 'mediawijs' kunt maken? Of zoek je voorleestips voor de allerkleinsten? Hier vind je informatie en tips.

Mediaopvoeding 0-6 jaar

Hoe kun je je kindje veilig begeleiden op de tablet? Wat leren kleine kinderen eigenlijk van media? En welke apps zijn geschikt voor ukkies?  

Mediaopvoeding

Mediawijsheid 6-12 jaar

Omgaan met social media en internet, chatten en privacy. Bewust omgaan met wat je deelt, daarover gaat mediawijsheid. Hoe ondersteun je je kind het beste? 

Mediawijsheid 6-12 jaar

Mediawijsheid tieners

Hoe ervaren tieners de online wereld? Voelen ze zich verbonden en veilig? Hoe denk jij dat we het online samen sociaal kunnen houden? 

Mediawijsheid 12-18 jaar

BoekStart

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen! Is je kindje jonger dan 24 maanden? Dan kun je het gratis BoekStart koffertje ophalen in de bibliotheek. Je kunt onze BoekStartcoach ook tegenkomen op het consultatiebureau. 

BoekStart

Voorleesexpress

Samen met Humanitas werken we aan de Voorleesexpress. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand thuis extra aandacht krijgen. Dat doen we door voorlezen en taalspelletjes. 

Voorleesexpress

Voorleesfilmpjes

Wist je dat er ook digitale prentenboeken zijn? Voorleesfilmpjes zijn goed voor de taalontwikkeling van kinderen én heel handig als je zelf even geen tijd hebt. Er zijn voorleesfilmpjes in meerdere talen, zodat je kunt voorlezen in je thuistaal.

Voorleesfilmpjes

Makkelijk Lezen Plein

Voor kinderen met dyslexie is er het Makkelijk Lezen Plein (MLP) in de bibliotheek. Deze boeken maken lezen leuk! Ze hebben vaak een speciaal letterype en meer afbeeldingen.

Lezen met dyslexie

Voorlezen is een feestje

Voorlezen is leuk én gezellig! Maar hoe maak je er nu echt een feestje van voor je kind maar ook voor jou? En hoe kies je het juiste boek? Lees hier onze belangrijkste tips. 

Voorleestips

Opa en oma als voorlezer

Opa en oma zijn de beste voorlezers! Maar hoe lees je nou voor in een corona-tijd waarin het soms lastig is om je kleinkinderen te zien? Bekijk hoe bekende opa's en oma's dat aanpakken. 

Opa en oma

GVP boeken 0 - 6 jaar

In de Grote Vriendelijke Podcast (GVP) bespreken kinderboekenrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard bijzondere jeugdliteratuur, ook voor ukkies. 

Aanraders 0 - 6 jaar

GVP boeken 6 - 12 jaar

De kinderboeken die de GVP zij aanraadt, herken je in de bibliotheek aan een speciale sticker. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Aanraders 6 - 12 jaar

GVP boeken voor jongeren

Ook voor jongeren zijn er genoeg bijzondere boeken die niet in de bestsellerlijsten staan, maar zeker het lezen waard zijn! 

Aanraders 12 - 18 jaar

Iedere 6 weken verse leestips

Op de jeugdpagina's worden per leeftijdscategorie iedere 6 weken nieuwe boekentips gedeeld. Daar vind je ook informatie over speciale acties, bijvoorbeeld de Kinderboekenweek, de Media Ukkie Dagen, Week van de Mediawijsheid en De Nationale Voorleesdagen. Je kunt ook een kijkje nemen bij de nieuwe aanwinsten