Opleiding Open Boek

Startpagina Doe de Bieb

De leescoördinator als aanjager van lezen

Lezen is belangrijk! Maar hoe maak je lezen leuk bij jou op school? Om dat te leren, organiseert KopGroep Bibliotheken ieder jaar Open Boek, de opleiding tot leescoördinator in het primair onderwijs. 

Als leescoördinator heb je de belangrijke taak het leesbeleid binnen de basisschool vorm te geven door het opstellen en -met het team- uitvoeren van een (school) leesplan. 

In de cursus Open Boek leer je onder meer genres kennen in de jeugdliteratuur, ontdek je de relatie tussen technisch lezen, begrijpend lezen en leesbevordering. Ook leer je hoe je een boekenkring kunt organiseren, hoe je zinvol kunt werken met informatieve boeken, wat er komt kijken bij een goed leesplan en hoe je het team gemotiveerd houdt.

Kinderboeken kunnen zorgen voor leesmotivatie, methodes niet.

Wie opgroeit met boeken, groeit door boeken. 

Wil jij alles leren over boekensoorten en hun functies?

In deze cursus maak je niet alleen kennis met nieuwe boeken, maar leer je ook hoe je ze inzet voor het aanwakkeren van de leesmotivatie en het leesplezier van je leerlingen. Maak van lezen een speerpunt binnen jouw school en wordt leescoördinator. Onder de enthousiaste leiding van Nicolien de Pater ervaar je hoe lezen leuk wordt. In het schooljaar 2023-2024 zal een nieuwe cursus Open Boek van start gaan.

Meer informatie over de opleiding