Nederland Leest 2017

November staat in het teken van Nederland Leest, de leesbevorderingscampagne van alle openbare bibliotheken. Dit jaar draait het om het boek: Ik, robot!

Het thema van Nederland Leest is ‘robotica’ en het boek dat de Nederlandse bibliotheken in november gratis weggeven is: Ik, robot van Isaac Asimov. Het is een futuristische vertelling rond een robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel.

Over de schrijver
Isaac Asimov (1920-1992) is misschien wel de grootste sciencefictionauteur aller tijden. Daarnaast doceerde hij biochemie aan de universiteit van Boston. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots. Ik, robot verscheen in 2004 ook als film (I, Robot) met Will Smith in de hoofdrol.

Robots en popmuziek

Diverse muzikanten lieten zich inspireren door science fictionfilms en -boeken. De beste liedjes heeft de Centrale Discotheek verzameld in een Playlist over robots. Ze bewijst dat robots best kunnen swingen en zingen. En net als mensen hunkeren ze naar liefde!