Boekenweek 2018

‘En toch is alles wat we doen natuur...’ Deze dichtregel uit de pen van Leo Vroman is dit jaar het motto van de Boekenweek.

Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, speelt een rol in diverse romans. De natuur in al zijn vormen staat van 10 tot en met 18 maart centraal tijdens de Boekenweek. We vieren het literaire hoogtepunt van het jaar natuurlijk ook bij KopGroep Bibliotheken!

NATUURBOEKEN EN ROMANS

In onze collectie zijn veel boeken te vinden over flora en fauna. Maar de natuur is ook terug te vinden in de hedendaagse literatuur. De typische Hollandse landschappen spelen bijvoorbeeld een literaire hoofdrol in Boven is het stil van Gerbrand Bakker. Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”.

Gratis magazine
Tijdens de Boekenweek ligt er een gratis Boekenweekmagazine voor u klaar. Het magazine staat boordevol informatie en titels bij het thema van de Boekenweek en bevat ook interviews en achtergrondartikelen.  

KOOS VAN ZOMEREN

Zondagmiddag 11 maart komt de bekende schrijver Koos van Zomeren op bezoek in School 7. Hij was jarenlang werkzaam in de journalistiek. Daarnaast is hij auteur van meer dan vijftig boeken in verschillende genres: thrillers, romans, poëzie, columns, interviews en dagboeken. Grote bekendheid kreeg Van Zomeren door zijn columns in onder andere NRC over vogels en later over bomen. Natuur neemt, ook als thema in de romans en gedichten, een prominente rol in zijn oeuvre in.

NATUURBEELDEN IN DE NEDERLANDSE LITERATUUR

In vogelvlucht door de Nederlanse literatuur? Dat kan op dinsdagavond 13 maart in bibliotheek Texel. Liesje Schreuders van Bureau Boeiend geeft talloze voorbeelden uit verschillende periodes en stromingen. Onmisbaar voor de ware literatuur- én natuurliefhebber. Of hater, want dat kan natuurlijk ook!  

HISTORIE VAN DE NOORDKOP

De gangbare gedachte is dat het Waddengebied zich van Den Helder tot Esbjerg uitstrekt. Maar de werkelijkheid is anders. Het Waddengebied begint bij Petten. Donderdagavond 15 maart vertelt Meindert Schroor in School 7 over de cultuurhistorische overeenkomsten en verschillen van het Waddengebied. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Helderse Historische Vereniging.

NATUUR IN NOORD-HOLLAND

Vrijdagavond 16 maart vertoont fotowerkgroep Den Helder prachtige natuurseries in School 7. De fotografen gingen met hun camera op pad in onze provincie. Deze avond staan de mooie natuur in het Robbenoordbos, het Balgzand en Wieringen op het programma. De foto’s worden vertoond in de zogenaamde 'overvloei techniek' en worden begeleid met bijpassende muziek. Een aanrader!

 

Meer weten over de Boekenweek? Ga naar Boekenweek.nl