Voorleesdagen

Voorlezen maakt je leuker!

De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek. Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips. Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen?
De Prentenboek Top 10 helpt hierbij!

Voorleesdagen 2023

'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' van Joukje Akveld en Jan Jutte is verkozen tot Prentenboek van het Jaar! Daarnaast vormt het boek samen met negen andere prachtige prentenboeken de Prentenboek Top 10. De Nationale Voorleesdagen 2023 zijn van 25 januari t/m 4 februari. Hieronder vind je nog de lesideeën en verwerkingstips van de afgelopen Voorleesdagen.

Prentenboek Top 10 2022

Wat is er te doen?

De Nationale Voorleesdagen worden op 26 januari traditiegetrouw afgetrapt met Het Nationale Voorleesontbijt. Wat er te doen is in de bibliotheken tijdens de Nationale Voorleesdagen 2022 lees je in onze agenda. Je kunt ook een kleurplaat downloaden. Op de website van De Nationale Voorleesdagen vind je voorleestips en lesideeën

Prentenboek van het jaar 2022

Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. 

— comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten

Kees de Boer, Tjibbe Veldkamp Maar eerst ving ik een monster

Een jongetje (jij-persoon) moet gaan slapen maar verzint steeds meer monsters die hij nog moet vangen. En daarna moet hij de soldaten vangen die de monsters komen halen. De verteller probeert het verhaal steeds af te ronden, maar dat valt niet mee met...

Bekijk dit boek

Ik hoop dat kinderen veel plezier zullen beleven aan het boek. En ook hoop ik dat de voorlezers zullen moeten glimlachen en misschien even stilstaan bij de geheimzinnige kracht van verhalen!  

— Schrijver Tjibbe Veldkamp

Voorlezen met gebaren

Luisterboek

Maar eerst ving ik een monster is er ook als luisterboek, in meer dan 20 verschillende talen! Meer informatie over meertalig voorlezen vind je onder het prentenboek voor peuters. Er verschijnt ook een mini-editie van het prentenboek, die kun je tijdens De Nationale Voorleesdagen bij de boekwinkel kopen voor maar €5,60.   

Prentenboek voor peuters

Omdat het boek Maar eerst ving ik een monster! meer geschikt is voor de oudere kleuters, is er een alternatieve titel gekozen voor de peuters. Verwerkingstips bij dit boek vind je in het Boekidee bij Boekstartpro.

Susanne Strasser Vos gaat een stukje rijden

Vos gaat op pad met zijn loopauto: door de velden, over steentjes, door de plassen. Wat klinkt dat leuk! Vos geniet maar heeft niet in de gaten dat eerst Muis, dan ook Mol en uiteindelijk een hele stoet dieren met hem meereist. Vierkant hardkartonnen...

Bekijk dit boek

Voorlezen met gebaren

Gouden voorleestips

Voorlezen is leuk én gezellig! Maar hoe maak je er nu echt een feestje van voor je kind maar ook voor jou? Lees de vijf tips.

Meertalig voorlezen

Lees je voor in het Nederlands of in je moedertaal? Voorleestips voor meertalige gezinnen.

De beste voorlezers...

Hoe kunnen kinderen nu toch genieten van de voorleeskunsten van opa of oma? Bekijk de tips van bekende grootouders. 

Vos in andere talen

Het prentenboek Vos gaat een stukje rijden is ook vertaald. De vertaling kun je gebruiken in combinatie met het originele prentenboek.