Voorleeswedstrijden

Gepubliceerd op: 29 januari 2018 14:56

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen uit groep 7 en 8. Jaarlijks doet bijna 50% van alle basisscholen mee.

De schoolkampioenen uit de Noordkop strijden tegen elkaar tijdens speciale voorrondes die KopGroep Bibliotheken organiseert. Op 29 januari en 19 februari komen de kampioenen van Den Helder en Texel tegen elkaar uit in School 7, op 19 februari wordt een voorronde gehouden op De Tweewegen in Hollands Kroon en 20 februari zijn de kinderen uit de gemeente Schagen aan de beurt in de bieb in Tuitjenhorn.

Deskundige jury
Alle schoolkampioenen lezen een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Zij worden daarna beoordeeld door een deskundige jury. Bij het toekennen van de punten wordt door de jury onder meer gekeken of de kandidaten in een prettig tempo voorlezen, of hun stemgebruik past bij het verhaal, of het publiek wordt meegevoerd in het verhaal en of de kandidaat goed verstaanbaar is.

De winnaars gaan door naar de kwartfinale op 24 maart in de bibliotheek van Tuitjenhorn. Hierna volgt de provinciale finale, die op 4 april plaatsvindt in het Theater van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De uiteindelijke voorleeskampioen van Noord-Holland zal onze provincie tenslotte vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op 23 mei in de schouwburg van Amstelveen.

Op de foto: Anne Roumeliotis won vorig jaar de voorronde in Den Helder