Verruiming openingstijden

Gepubliceerd op: 1 juni 2020 16:32

Met ingang van 2 juni kunnen we de openingstijden van de meeste bibliotheken verder verruimen.

Gelukkig is het merendeel van onze vestigingen weer open sinds 13 mei. Ondanks de beperkte dienstverlening zijn de klanten blij dat ze na al die weken weer materialen kunnen lenen en wij vinden het fijn om iedereen weer te zien. We hebben achter de schermen hard gewerkt om de (beperkte) openingstijden verder te kunnen verruimen. En dat is gelukt!

Extra personeel
Er zijn echter strenge regels waar we ons aan moeten houden. Daarom verloopt de dienstverlening op dit moment anders dan anders en hebben we meer medewerkers op de werkvloer nodig dan voorheen. Er staat iemand bij de deur om de klanten te ontvangen (een winkelmandje is verplicht), de winkelmandjes en uitleenapparatuur worden na gebruik schoongemaakt, alle ingeleverde boeken moeten 36 uur in quarantaine en het opruimen/terugzetten van de materialen mag alleen als de bibliotheek gesloten is voor publiek. We kunnen dus niet zomaar terugkeren naar de 'oude' openingstijden.

Onbemand wordt bemand
Vanuit de rijksoverheid is het ook niet toegestaan om bibliotheken 'onbemand' open te stellen, omdat dan het toezicht ontbreekt op het naleven van de voorschriften. Dat betekent dat onze onbemande bibliotheken in de gemeente Hollands Kroon voorlopig beperkt open zijn.

Bibliotheken in scholen
De bibliotheken in een school zijn helaas nog gesloten, omdat scholen vanwege het coronavirus geen volwassenen toelaten in het gebouw. De bibliotheek in Middenmeer heeft een eigen ingang, dus daar speelt dit probleem niet. En vanaf 8 juni mogen we de bibliotheken in Callantsoog en 't Zand nĂ¡ schooltijd openen. We hopen dat er voor de andere schoolbibliotheken ook snel een oplossing komt.