Sinterklaasboeken

Gepubliceerd op: 13 november 2020 10:10

Opeens was er ophef over de collectie Sinterklaasboeken in de bibliotheek. Wat is er aan de hand?

Anton Kok, de voorzitter van koepelorganisatie VOB, gaf in een interview in het AD aan dat er steeds minder boeken met stereotiepe Zwarte Pieten te vinden zijn in Nederlandse bibliotheken, onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen. En gelijk buitelden voor- en tegenstanders van Zwarte Piet over elkaar heen.

Anita Ruder van KopGroep Bibliotheken vindt het jammer dat er een ongenuanceerd beeld is ontstaan over de sinterklaascollectie in de bibliotheken. “Er worden in de media woorden gebruikt als ‘grote schoonmaak’, ‘verwijderen’ en ‘in de ban doen’ en dat is niet hoe het werkt. Ieder jaar schaffen we nieuwe kinderboeken aan en ook de sinterklaascollectie wordt jaarlijks aangevuld, omdat er boeken kapot of versleten zijn."

"De laatste jaren geven uitgeverijen bijna geen kinderboeken meer uit met traditionele Zwarte Pieten in de hoofdrol, de aandacht is verschoven van 'Zwarte Piet' naar 'Piet' en die kan vele kleuren of roetvegen hebben, net als op televisie. Ook Sinterklaas verandert trouwens in de boeken, van een stijve oude man is hij een figuur geworden die allerlei bijzondere avonturen beleeft.”

Ze vervolgt: “Er is nu een beeld ontstaan alsof we alle boeken waarin Zwarte Piet voorkomt ter plekke uit de kast hebben verwijderd en dat klopt niet. Een collectie is niet statisch, die verandert continu."

Tot slot: "Veel mensen denken dat een openbare bibliotheek een bewaarfunctie heeft. Of een archief is. Maar lokale bibliotheken als de onze hebben daar helemaal de ruimte niet voor. Dat doet de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Van alle boeken die in Nederland zijn uitgegeven bewaren zij een exemplaar."

"Er verschijnen wekelijks nieuwe titels in boekenland en bibliotheken doen hun best om de collectie actueel te houden.Wij bewegen mee met maatschappelijke veranderingen. Er is, ook vanuit scholen, veel vraag naar actuele Sinterklaasboeken en we zijn blij dat we die in huis hebben. Er verschijnen zoveel leuke kinderboeken rond Sinterklaas. Kijk maar eens!”