School 7 in oranje licht

Gepubliceerd op: 26 november 2019 10:59

Maandag 25 november werd School 7 door wethouder Tjitske Biersteker in het oranje licht gezet voor 'Orange the World': een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken. In sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan: van huiselijk geweld, verkrachting tot moord. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de vrouwen en meisjes met geweld of seksuele intimidatie te maken krijgt. Met de wereldwijde campagne 'Orange the World' wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Internationale campagne
Tussen 25 november en 10 december zijn de '16 Days of Action against Violence', geïnitieerd door de Verenigde Naties. Er worden dan overal evenementen georganiseerd die in het teken staan van de kleur oranje. Oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van 'landmarks' een onderdeel van het project. In dat jaar deden bijvoorbeeld Time Square, the Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo mee. Inmiddels zijn er activiteiten in meer dan 100 landen.

Ook in Nederland vinden activiteiten plaats rond Orange the World. Afgelopen jaar deden voor het eerst gemeenten en provincies mee; 25 gemeenten verspreid over het land lichtten gezamenlijk meer dan 40 gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje uit. Dit jaar doet de gemeente Den Helder mee door het oranje uitlichten van School 7.

Cultuurschuur
De gemeente Hollands Kroon steunt de campagne ook door de Cultuurschuur in Wieringerwerf in het oranje licht te zetten. Daarnaast organiseerde de gemeente op 25 november het symposium 'Orange the World' in de Cultuurschuur.