Nederland Leest Wolkers

Gepubliceerd op: 21 oktober 2019 13:16

In november leest Nederland het geschenkboek ‘Winterbloei’ van Jan Wolkers.

In dit boekje zijn de mooiste natuurverhalen van Wolkers gebundeld. 'Winterbloei' is in november gratis beschikbaar in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt. Mét de aansporing om het te lezen en er met anderen over te praten. Het boek sluit aan bij het actuele thema ‘duurzaamheid’.

De campagne begon in 2001 in Amerika met ‘One Book, One City’. Een actie die laat zien dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. Nederland Leest werd voor het eerst georganiseerd in 2006.

Bundel Winterbloei
Jan Wolkers was naast schrijver ook een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen -waaronder niet eerder uitgegeven werk-, dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom toegelicht in de bundel. Aaf Brandt Corstius schreef een aantal actuele columns over duurzaamheid. Ronald Giphart, vaste ambassadeur van Nederland Leest, heeft het voorwoord geschreven. Andere boeken die passen bij het thema Duurzaamheid vind je op onze speciale pagina over Nederland Leest.

Start van de campagne
Beeldhouwer Rein Veldboer geeft vrijdagmorgen 1 november op ludieke wijze het startsein voor de campagne Nederland Leest in School 7. Om 11.00 uur neemt hij het eerste boekje in ontvangst en geeft vervolgens een demonstratie letters hakken in hout. Gelijktijdig wordt een kleine expositie van zijn werk geopend. Twee werken later, op donderdagmiddag 14 november, laat hij zien hoever hij is gekomen met zijn ambachtelijke arbeid. Hij geeft dan tussen 15.00 en 16.00 uur uitleg over zijn werkwijze.

Lezingen over Wolkers
Jan Wolkers was, behalve schrijver, schilder en beeldhouwer, een echt natuurmens. Maar wat is een natuurmens precies? En hoe verhoudt Wolkers’ natuurmenselijkheid zich tot de andere kanten van zijn bestaan, in het bijzonder zijn schrijverschap? In het kader van Nederland leest houdt Liesje Schreuders van Bureau Boeiend op Texel en in School 7 een lezing over dit veelomvattende thema. Van gefrituurde muizen tot gevilde zeehonden, van gezellige slakken tot zielige scholeksters en al het kruipende, vliegende, groeiende, levende en stervende daartussen: Wolkers’ natuurrijk is ook het onze – het rijk van de literatuur.

De lezing op Texel is donderdagavond 7 november om 19.00 uur en in School 7 op zaterdagmiddag 23 november om 14.00 uur. Toegang is € 5,-.

Wat is er nog meer te doen in de bieb? Hier vind je onze activiteiten in het kader van Nederland Leest