Week van Lezen en Schrijven

Gepubliceerd op: 1 september 2022 14:25

Het invullen van formulieren, lezen van recepten, toepassen van veiligheidsinstructies, aanvragen van zorgtoeslag, betalen van rekeningen, een treinkaartje kopen, je kinderen voorlezen: het is allemaal heel lastig als je niet goed begrijpt wat er staat. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om je lees-, schrijf en digitale vaardigheden te verbeteren. In de Week van Lezen en Schrijven (8 t/m 14 september) kun je ontdekken wat organisaties voor jou kunnen betekenen.

Activiteiten

Op maandag, woensdag en donderdag worden er tijdens de Week van Lezen en Schrijven verschillende activiteiten georganiseerd om deze hulp onder de aandacht te brengen. Zo is het onder andere mogelijk om een taalles bij te wonen bij Vonk (voorheen het ROC), komt in bibliotheek Schagen taalambassadeur van Stichting ABC Fred den Heijer op bezoek, geeft een medewerker van Humanitas informatie over de VoorleesExpress, wordt er voorgelezen en kunnen mensen ontdekken of zij zelf iets kunnen bijdragen door vrijwilliger te worden.

De deuren staan open voor volwassenen die iets wil leren of vrijwilliger willen worden en voor alle andere geïnteresseerden. Kijk hieronder voor het programma.

Maandag 12 september

Bij Vonk (voorheen ROC) aan de Hofstraat 13 in Schagen komen elke maandag cursisten bij elkaar die in Nederland naar de basisschool gingen en nu als volwassene hun lees- en schrijfvaardigheden willen verbeteren zodat zij zich beter kunnen redden in het dagelijks leven. Je kunt een les meemaken op:

- maandagmiddag van 13.00 – 15.45 in lokaal 140

- maandagavond van 18.30 – 21.15 in lokaal 140

Woensdag 14 september

Bibliotheek Schagen van 15.00 tot 17.00 uur:

Fred den Heijer is aanwezig. Hij zat op een Nederlandse basisschool, maar kreeg onvoldoende aandacht bij het lezen en schrijven. Als volwassene nam hij de stap om naar het ROC (nu Vonk) te gaan. Fred komt altijd graag in gesprek met mensen. Hij is taalambassadeur voor Stichting ABC, een vrijwilligersorganisatie van en voor laaggeletterden. Hij is aanwezig van 15.00 tot 17.00 uur.

Wil je weten wat er voor jou mogelijk is om beter te leren lezen, schrijven en/of rekenen dan is de taalhuismedewerker er die middag van 15.00 tot 17.00 uur. Vertel je verhaal en je wensen en de taalhuismedewerker helpt je op weg of maakt een afspraak met je om verder te praten.

Een medewerker van Humanitas is van 15.00 tot 17.00 uur aanwezig met informatie over de Voorleesexpress. De VoorleesExpress richt zich op gezinnen waarvan de ouders moeite hebben de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren. Een vrijwilliger gaat dan een keer per week bij een gezin thuis voorlezen en taalspelletjes doen.

Bibliotheek Schagen om 15.00 uur

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen die zijn voorgelezen, later beter zijn in taal. Voorlezen aan jonge kinderen is dus belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en vergroot de woordenschat. Bovendien is voorlezen leuk en gezellig. Zo worden kleintjes grote lezers. Daarom is er elke woensdagmiddag voorlezen in de bibliotheek van Schagen. Kom samen met je kind naar een mooi verhaal luisteren in de bibliotheek van Schagen, Torenstraat 1a.

Fiolet Taaltrainingen Grotewallerweg 1b van 13.00 tot 14.30 uur

Altijd al eens met anderstaligen Nederlands willen praten en een bijzondere ervaring opdoen? Bij Fiolet Taaltrainingen, Grotewallerweg 1b in Schagen kan dat op woensdagmiddag 14 september van 13.00 tot 14.30 uur. De cursisten komen voornamelijk uit Eritrea, Syrië en Iran. Zij leren Nederlandse basisbegrippen die ze nodig hebben in standaardsituaties. Denk hierbij aan: jezelf kunnen voorstellen, boodschappen doen, kleding ruilen en een afspraak maken bij de dokter.

Donderdag 15 september

Bibliotheek Schagen

Elke donderdag organiseert Wonen Plus Welzijn een Taalcafé in de bibliotheek van Schagen. In een gemoedelijke sfeer komen gemotiveerde mensen bij elkaar die de Nederlandse taal extra willen oefenen. Gezamenlijk of in kleine groepjes worden er speelse oefeningen gedaan met luisteren. Aan de hand van actuele thema’s wordt er geoefend met spreken. Ontmoeting en elkaar helpen zijn ook belangrijke functies van het Taalcafé. Op donderdag 15 september van 10.00 tot 11.30 uur staat de deur extra wijd open voor belangstellenden.

Kom je ook? Je bent van harte welkom zonder aanmelding.