Kinderboekenweek van start

Gepubliceerd op: 27 september 2020 16:29

Woensdag 30 september begint de Kinderboekenweek. Dit jaar iets anders dan anders, maar we maken er evengoed een feestje van!

Onder de noemer ‘En toen?’ gaan kinderen terug in de tijd. Spannende verhalen over ridders, piraten en dinosaurussen staan centraal. Natuurlijk wordt er in onze bibliotheken ook voorgelezen. Dat gebeurt op woensdagmiddag 30 september en 7 oktober om 15.00 uur.

Wedstrijd kijkdozen maken
Verder is er een wedstrijd kijkdozen maken. In de bibliotheken liggen knipplaten waarmee kinderen aan de slag kunnen. Uiteraard mogen ze ook hun eigen fantasie gebruiken. Alle kijkdozen worden tentoongesteld en de deelnemers maken kans op een leuke prijs. Voor alle leeftijden!

Speurtocht in de bieb
Ook kunnen kinderen uit de midden en bovenbouw een speurtocht doen in de bieb. Er zijn flyers met 10 stellingen over techniek door de eeuwen heen. Zoals: ‘Waren er in de Griekse Oudheid al raketten?’ en ‘Is de planeet Pluto genoemd naar de hond van Mickey Mouse?’ Steeds is de vraag: het waar of niet waar? Door de speurtocht te doen ontdekken kinderen leuke weetjes over vroeger.

Rondje Texel
Op Texel kunnen de kinderen genieten van historische Texelse verhalen, een bijzonder bezoek brengen aan huis Brakestein of meedoen aan een speciale kinderrondleiding door ’t Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn. Vooraf opgeven is verplicht!

Archeologie voor kids (8+)
Bij een Kinderboekenweek over vroeger tijden is ook aandacht voor archeologie. In de bibliotheken op Texel en Tuitjenhorn ontdekken de kinderen van alles over archeologie onder water: wat is er te vinden in scheepswrakken? Archeologen Michiel Bartels en Wytze Stellingwerf geven op een speelse manier veel informatie op 5 en 6 oktober.

In School 7 in Den Helder vertelt archeoloog Fleur Schinning op 8 oktober over de bronstijd. Tijdens deze activiteit kruipen de kinderen in de huid van de prehistorische mens en gaan een potje kleien, precies zoals mensen dat 2000 jaar geleden deden.

Speurtocht met Tante Tijd

Tijdens de Kinderboekenweek kunnen kinderen meedoen met een speurtocht door Den Helder. Bij het Marinemuseum, De Kampanje, het Reddingmuseum, School 7, Triade en De Helderse Vallei vind je een kinderboek in de etalage. Daar hoort een letter bij.

Als je alle letters gevonden hebt weet je de oplossing. Lever die in en ontvang een oorkonde. Onder alle inzenders verloten we een mooie prijs!

Kinderlezing Simon van der Geest

Simon van der Geest werd (in het diepste geheim!) in School 7 verrast met een Zilveren Griffel voor zijn nieuwste boek Het werkstuk, of hoe ik verdween in de jungle. Dat zie je in dit filmpje!

In de herfstvakantie komt hij terug! Op 17 oktober vertelt hij over zijn bekroonde boek tijdens de allereerste kinderlezing. Exclusief voor kinderen van 9-12 jaar!