In de Top 5 van de Innovatie Challenge

Gepubliceerd op: 19 december 2019 18:02

Goed nieuws! De pitch 'Vraag-Luister-Leer' van Datamachine en KopGroep Bibliotheken staat in de Top 5 van de NBD Biblion Innovatie Challenge 2020 'Smart Library'.

Hoe kunnen we bibliotheken nog beter maken met (big)data-oplossingen? Zo luidde de oproep van de NBD Biblion Innovatie Challenge. Er zijn 22 uiteenlopende oplossingen ingebracht. Slechts 5 daarvan mogen op 6 februari tijdens de Innovatiedag voor bibliotheken van de Koninklijke Bibliotheek hun pitch presenteren. En daar zijn wij er één van!

Datamachine, powered by Courante is een strategisch marketing bureau dat samen met KopGroep Bibliotheken een pilot wil doen. De ingestuurde pilot staat nummer 1 van 22 ingezonden ideeën!

Wat houdt de pilot in? Vraag – Luister – Leer!

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat staat gelijk aan 18%, dus ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland. 95% van de laaggeletterden krijgt of zoekt geen hulp door schaamte, doordat ze de weg naar onderwijs niet kunnen vinden of omdat ze niet worden herkend.

Hoewel deze groep beperkingen ondervindt door de laaggeletterdheid kunnen zij zich goed redden als het gaat om gesproken woord. Door gebruik te maken van de vaardigheden die ze wél bezitten, namelijk gesproken woord, biedt dit concept toegang tot de kennis en kunde van de bibliotheken. Dit betekent dat de big data van de collectie van de bibliotheken geschikt gemaakt wordt voor voice–zoekvragen.

Hoe gaat het verder?

De vijf start-ups gaan hun idee pitchen op ‘De Landelijke Innovatiedag’. Het publiek kan daar zijn stem uitbrengen, waarna de jury de uiteindelijke winnaar kiest. Het blijft dus nog even spannend tot 6 februari.