Schagen 10 jaar!

Gedichtenwedstrijd 10 jaar Schagen

De bibliotheek daagt alle 10-jarigen in Schagen uit om mee te doen aan een gedichtenwedstrijd. Het thema van de wedstrijd is 'Feest'. Het gedicht mag rijmen, maar dat hoeft zeker niet. Alles mag, zolang het gedicht maar over feest gaat en door de 10-jarige is verzonnen en geschreven! 

Hoe schrijf je een gedicht?

Wat leuk dat je meedoet aan onze dichtwedstrijd! Misschien weet je al hoe je een mooi gedicht schrijft, maar hier hebben we voor de zekerheid wat tips voor je op een rijtje gezet: 

1. Het onderwerp
Voor deze wedstrijd moet het gedicht natuurlijk over een 'Feest' gaan, maar je mag helemaal zelf weten hoe je dat doet. Vergeet daarbij niet dat het doel van een gedicht vooral is om de lezer iets te laten voelen. Dat ze even moet grinniken, of dat je ze herinnert aan een fijne herinnering misschien.

2. Rijm of geen rijm? 
Veel mensen denken dat een gedicht moet rijmen, maar dat hoeft helemaal niet. Dat mag je lekker zelf weten!  

3. Witregels en korte zinnen 
Het is je vast opgevallen dat gedichten vaak korte zinnen hebben. Hoe knap is het als je iets kunt zeggen en mensen iets kunt laten voelen in zo min mogelijk woorden? Heel knap! Gebruik dus korte regels en laat af en toe ook een stilte vallen door een witregel te gebruiken.  

4. Welke woorden?
Als je maar weinig woorden mag gebruiken is het natuurlijk extra belangrijk dat je de juiste kiest. Denk dus goed na over de woorden die je schrijft. Soms kan het helpen om na te denken of je voor een woord nog andere woorden kunt bedenken. Zo kun je natuurlijk het woord bibliotheek gebruiken, maar betekent bieb hetzelfde! Of in plaats van boek een roman, of (dikke) pil.  

5. Hoe lang?
Schrijf een gedicht niet te lang. 6 tot 10 regels is al genoeg. Heb je er meer of juist minder nodig? Dat mag ook!  

6. En tot slot de laatste tip:
Er zijn niet echt regels. Schrijf op wat jij mooi vindt, dan is het goed!  

Inzenden

Je kunt je gedicht inzenden via schagen@kopgroepbibliotheken.nl of langsbrengen in bibliotheek Schagen. De uiterste inleverdatum voor het gedicht is vrijdag 31 maart.

Vergeet niet een emailadres of telefoonnummer te vermelden, zodat we het je kunnen laten weten als je hebt gewonnen.

Uitreiking

De jury kiest uit alle inzendingen 10 winnaars. Op woensdag 5 april worden de winnaars bekend gemaakt.

Belangrijk is dat de winnaar het gedicht zelf kan komen voordragen op zaterdagmiddag 15 april in de bibliotheek. Onder begeleiding van voorzitter Puck de Nijs (wethouder Schagen) zal de grote winnaar die dag bekend worden gemaakt.

Prijs!

Bij een gedichtwedstrijd hoort natuurlijk een prijs! Voor alle tien de winnaars van de gedichtenwedstrijd zijn er mooie prijzen te winnen (waaronder kaartjes voor een show met goochelaar in het Scagon De Luxe theater). De hoofdwinnaar ontvangt 10x een tientje!

Tijdens de feestelijke afsluiting op zondag 23 april, in het Cultuurhuis Markt18, mag de grote winnaar zijn of haar gedicht komen voordragen voor een groot publiek in de theaterzaal Scagon De Luxe.