Tips voor meer uren leesplezier

Je vindt lezen leuk, maar zou toch eigenlijk wat meer leesuren willen maken. Maar waar te beginnen?

Ieder jaar heb je weer hetzelfde goede voornemen: méér lezen. De eerste weken gaat het goed, maar dan opeens zakt de motivatie weer in. Dat terwijl boeken je niet alleen beziggehouden, maar ook dingen laten voelen, denken en inspiratie geven. Voor tips ben je bij ons aan het juiste adres!

Tip 1: Ga op zoek naar boekentips

Wie wilt lezen, zal een boek moeten kiezen. Soms hoor je via een vriend of familie over een goed boek, maar wanneer niemand in je omgeving boeken leest zijn er ook andere inspiratiebronnen. Zoek maar eens op booktubers op YouTube, #boekstagram op Instagram of #booktok op TikTok. Er gaat een inspiratiewereld voor je open! Ben je niet zo van de social media? Kijk dan eens op onze inspiratiepagina's,
deze staan vol met inspirerende boekentips.

Tip 2: Houd bij wat je al gelezen hebt

Het bijhouden van de boeken die je al hebt gelezen, geeft motivatie om nóg meer boeken te lezen. Dit kun je uiteraard doen in een old school notitieboekje, maar er zijn ook verschillende digitale opties. Twee opties met een handige app zijn Storygraph en Goodreads. Wil je naast het bijhouden ook graag je leesdoel delen met de wereld? Doe dan mee met de Hebban Reading Challenge! Hier kun je niet alleen jouw leesdoel vastzetten, maar ook bijhouden welke boeken je al gelezen hebt en welke nog op je verlanglijstje staan.

Tip 3: Gewoon doen!

Het is erg verleidelijk om voor het slapen gaan nog even op je telefoon te prutsen of in bad te gaan met een film op je laptop, maar dat zijn nu de perfecte momenten om een boek erbij te pakken. Het klinkt dus misschien als een gekke tip, maar lezen is toch vaak een kwestie van doen wanneer het kan. Vijf minuten in de trein, een kwartier in een café, op zondagmiddag op de bank; het zijn allemaal momenten waarop je er zo een boek bij kunt pakken. Kortom, wil je meer lezen, doe het dan gewoon!

Bonustip: Breng een bezoek aan de bibliotheek.

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar in een bibliotheek vind je boeken! Je vindt er oneindige boekinspiratie op onze displaytafels, boekenliefhebbers die je graag helpen bij het uitkiezen van een boek én fijne plekjes om te lezen. Soms kan dat ook nog onder het genot van een lekker kopje koffie of thee! Iedereen is welkom! Vind je een boek dat écht met je mee naar huis moet? Dan kun je al voor €1,- per week lid worden, kinderen worden zelfs gratis lid! Zo gun je jezelf oneindig veel leesplezier.

Terug naar leesplezier