Passend lezen: lezen op jouw manier

Bent u blind, slechtziend of dyslectisch? Of heeft u een andere beperking waardoor lezen moeilijk is? Dan kunt u bij de bibliotheek terecht voor gesproken boeken. Via deze website heeft u toegang tot een collectie van meer dan 45.000 titels via streaming. Voor jong en oud! Voor passend lezen heeft u een Verklaring Leesbeperking nodig.

Grote Letter Boeken

De naam zegt het al: de gebruikte letters zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone romans.

Luisterboeken

Voor mensen die liever luisteren dan lezen, zijn er luisterboeken. Op een cd staat de gesproken versie van een boek. Dit boek is met een cd-speler overal te beluisteren en daardoor goed te combineren met dagelijkse bezigheden.

Daisy-roms

Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom sneller of langzamer kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's, net als bij een boek. Voor het beluisteren is een daisy-speler nodig. Een daisy-rom kunt u NIET beluisteren met een gewone cd-speler.

Daisyspeler

Bent u slechtziend, dyslectisch of heeft u afasie? Maak dan kennis met de daisyspeler. Bij alle locaties van KopGroep Bibliotheken kunt u een daisyspeler-kennismakingskoffer lenen. In de koffer vindt u een daisyspeler met een aantal zelf te kiezen daisyroms, een handleiding en informatie over het Loket Aangepast Lezen, waar meer daisyroms geleend kunnen worden.

Een daisyspeler heeft meer mogelijkheden dan een gewone cd-speler, bijvoorbeeld wat de navigatie betreft. Zo kunt u onder meer:

  • de daisyrom sneller of langzamer afspelen
  • van hoofdstuk naar hoofdstuk springen
  • zelf een bladwijzer plaatsen
  • de toonhoogte of spreeksnelheid aanpassen

Een daisyspeler heeft grote knoppen voor afspelen, pauze en doorspoelen.

ORION Webbox

De webbox is een compact apparaat waarmee u gesproken informatie van het internet kunt beluisteren zonder tussenkomst van een computer. Het biedt de mogelijkheid om –wanneer het u uitkomt– te luisteren naar bijvoorbeeld het laatste ANP-nieuws, gesproken boeken, kranten en tijdschriften. Ook de ondertiteling van tv-uitzendingen kan worden voorgelezen. UPC levert een speciale internetverbinding voor de ORION Webboxen.

E-readers en iPads

Op een e-reader of iPad kunt u zelf digitale boeken downloaden en lezen. De lettergrootte kunt u zelf aanpassen. Mensen met een leesbeperking kunnen een speciale reader of iPad (met al een aantal boeken erop) lenen om thuis uit te proberen.

Leeshulpmiddelen

KopGroep Bibliotheken heeft een aantal hulpmiddelen, zoals leeslinialen of loups met een lampje beschikbaar voor slechtzienden. Deze hulpmiddelen zijn de standaard, dat wil zeggen: niet op maat gemaakt voor de gebruiker. Toch voldoen ze vaak prima in de meest voorkomende situaties.

Weet u niet welk hulpmiddel voor u het beste is? Of voldoen uw huidige hulpmiddelen niet meer omdat u bijvoorbeeld slechter bent gaan zien? Advies op maat kunt u kosteloos krijgen via Low Vision Totaal of Visio.

Zorgverzekering

Sommige leeshulpmiddelen (daisy-spelers en webboxen) kunnen door uw zorgverzekeraars vergoed worden. Neem daarom, voordat u besluit een leeshulpmiddel aan te schaffen, altijd even contact op met uw zorgverzekeraar!

U kunt bij KopGroep Bibliotheken verschillende hulpmiddelen uitproberen!