Klanttevredenheid (2018)

Klanten kennen KopGroep een goede score toe in het onderzoek

Het laatste BiebPanel onderzoek wijst uit dat de klanttevredenheid bij KopGroep Bibliotheken hoog is.

Wat scoort het hoogst?

1. klantvriendelijkheid en deskundigheid van de medewerkers
2. openingstijden
3. prijs-kwaliteitverhouding

Gewaardeerd
Panelleden bevelen de bibliotheek vooral aan vanwege de ruime collectie, de fijne plek, de vriendelijke en hulpvaardige medewerkers en de lage prijs. Er zijn ook leden die aangeven dat lezen en leesbevordering belangrijk zijn en dat de digitale diensten goed geregeld zijn.


"Ik raad iedereen aan om lid te worden van de bibliotheek, vooral ouders en kinderen. Voor kinderen is het belangrijk voor hun ontwikkeling om te lezen en voorgelezen te worden. Voor de prijs van twee boeken kun je als lid van de bibliotheek het hele jaar lezen zoveel als je wilt. Onze bibliotheek voldoet aan alle eisen die je als lid kunt hebben."


Goede score

De NPS score van KopGroep Bibliotheken is hoog (43), veel hoger dan in eerdere onderzoeken. Het 'kunnen opdoen van inspiratie' is gestegen met 12% ten opzichte van 2016. De NPS score houdt in dat veel mensen de bibliotheek (zouden) aanraden bij vrienden, familie of collega's.


"Het is toch geweldig om te kunnen kiezen uit duizenden boeken die je leven kunnen verrijken! En bovendien vele malen goedkoper dan telkens een boek aanschaffen. Leesplezier! Wegdromen in een andere wereld."


Bibliotheekbezoek
Ons BiebPanel bezoekt de bibliotheek vooral om boeken en andere materialen te lenen. Daarnaast zijn ook rondsnuffelen, ter plekke kranten, tijdschriften of boeken lezen en informatie zoeken veel genoemde redenen om de bibliotheek te bezoeken. Eenderde van de leden geeft aan dat de bibliotheek ondersteunt in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling.


Leden van KopGroep Bibliotheken gaan minder vaak met hun kinderen naar de bibliotheek dan landelijk. We hopen dat dit verbetert nu we meerdere vestigingen van de Bibliotheek op school hebben. Daarnaast proberen we op diverse plekken een jeugdcollectie toe te voegen en de openingstijden uit te breiden.

Aandachtspunten:
- collectie
- catalogus
- wachttijd bij reserveringen
- vindbaarheid van materialen

Reactie KopGroep Bibliotheken:
We zullen op onze website, in de nieuwsbrief en in de bibliotheek meer aandacht besteden aan de vindbaarheid van materialen. Daarnaast werken we aan kortere wachttijden voor het reserveren en houden we de collectie op peil.

Wist u al dat u ook een voorstel kunt doen om materialen op te nemen in onze collectie? Iedere vestiging heeft een bescheiden budget om extra materialen aan te schaffen, op aanvraag van de klant. Voorwaarde is wel dat een boek of ander materiaal past in ons collectiebeleid, zodat voldoende mensen ervan kunnen genieten.

Daarnaast is het altijd mogelijk om materialen uit andere vestigingen van KopGroep te reserveren en kunt u tegen een kleine vergoeding ook titels lenen bij andere bibliotheken.