Kinderen met dyslexie

Eén op de tien kinderen heeft moeite met lezen. De grootste groep bestaat uit kinderen met dyslexie. Maar ook kinderen met concentratieproblemen, zoals ADHD, of kinderen met een taalachterstand, kunnen moeite hebben met lezen.

Makkelijk Lezen Plein

In de bibliotheek krijgen zij een VIP-behandeling. Want de leukste, spannendste en makkelijk te lezen boeken zijn daar samen met andere materialen bijeen gebracht op het Makkelijk Lezen Plein (MLP).

Het MLP is er voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaar met leesproblemen. De MLP-collectie bestaat uit een gevarieerd aanbod van verschillende materialen. Deze zijn speciaal uitgezocht om het leesplezier van je kind te bevorderen. De boeken en materialen zijn op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Niet in rijen op alfabetische volgorde, maar op onderwerp bij elkaar met de voorkant duidelijk zichtbaar naar voren. Onze collectie omvat:

  • Voorleesboeken
  • Luisterboeken en daisyroms
  • Spannende en leuke leesboeken
  • Verfilmde boeken op DVD
  • Informatieve boeken voor ouders en opvoeders over dyslexie en andere leesproblemen

Alle MLP-materialen zijn te herkennen aan de oranje MLP sticker!

Alle bemande vestigingen van KopGroep Bibliotheken hebben een Makkelijk Lezen Plein. Ook zijn er MLP’s in onze jeugdbibliotheken in Middenmeer en Wieringerwaard en ook in ’t Zand is een jeugdafdeling met een MLP.

Ben je op zoek naar een leuk boek? Kijk dan ook eens op onze jeugdpagina 6-9 jaar en 9-12 jaar. Daar vind je (onderaan) inspiratie!

Luisterboeken en daisyroms

Heel handig zijn boeken die zijn ingesproken. Kinderen kunnen met een luisterboek zelfstandig van een verhaal genieten en tóch met taal bezig zijn. Er bestaan luisterboeken van populaire titels als ‘De bende van de korenwolf' of ‘De Griezelbus', maar ook van informatieve jeugdboeken.

Download de LuisterBieb

Daisyroms zijn ook ingesproken boeken, maar dan op een speciale daisyrom. Deze kunnen beluisterd worden met behulp van een speciale daisyspeler of via de pc. Een daisyspeler heeft als voordeel dat de voorleessnelheid aangepast kan worden. De bibliotheek leent ook daisyspelers uit.  

Naar Passend Lezen

Hulp bij zoeken

Onze medewerkers helpen graag bij het zoeken naar de juiste materialen voor je kind. Zij kunnen je ook wijzen op achtergrondliteratuur, leeshulpmiddelen, websites en adressen voor ouders en opvoeders van kinderen met leesproblemen.

Een belangrijke informatiebron is de website: www.makkelijklezenplein.nl. Hier vind je een overzicht van media die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen, tips om kinderen aan het lezen te krijgen of te ondersteunen bij het leren, en links naar sites over leesproblemen.