Schilderijen en keramiek in bibliotheek Tuitjenhorn

Gepubliceerd op: 15 februari 2017 16:17

In de bibliotheek in Tuitjenhorn is tot 30 maart een expositie te bekijken met schilderijen van Nelleke Domburg en keramiek uit de pottenbakkerijen van Scorlewald en Feniks.

Schilderijen
Nelleke Domburg uit Stroet heeft altijd graag getekend en geschilderd en heeft in de loop van de jaren bij verschillende kunstenaars lessen gevolgd. Ze heeft in 2009 de tweejarige opleiding Tekenen en Schilderen bij academie Crejat in Alkmaar afgerond en daarna nog een aantal jaren academische lessen gevolgd. Ze werkt graag aan de hand van thema’s. Een schets, een artikel of een krantenfoto kunnen voor haar aanleiding zijn voor een serie werken. Ze vindt het leuk om zich in een onderwerp te verdiepen en dit op verschillende manieren in beeld te brengen.

"Bij het schilderen vind ik het gevoel heel belangrijk," zegt ze. "Ieder schilderij heeft een eigen sfeer. Ik ben altijd op zoek naar de essentie van de afbeelding die ik wil weergeven: wat ik wel of juist niet wil laten zien." Nelleke werkt veel met acrylverf, maar houdt er ook van om te experimenteren met technieken en materialen. De thema’s en de manier van uitwerken zijn heel verschillend, waardoor er een gevarieerde tentoonstelling te zien is.

Naast schilderijen maakt Nelleke ook wand- en raamschilderingen en geeft ze les bij Schildersclub Dirkshorn. Zie voor meer informatie over haar werk: nellekedomburg.nl

Keramiek
In de pottenbakkerijen op Scorlewald en op Feniks werken zo’n 35 mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek. De producten vervaardigen zelf van begin tot aan het eindproduct. Sommige producten worden in een samenwerkingsverband gedaan. Er worden vazen, potten, serviesgoed, beelden van keramiek, lino's en kaarten gemaakt.

De pottenbakkerijen zijn onderdeel van Scorlewald in Schoorl, een woon-werkgemeenschap van de Raphaelstichting. Op het terrein en in Schoorl zijn verschillende werkplaatsen waar op ambachtelijke wijze producten worden gemaakt. Er zijn twee winkels waar de producten worden verkocht. Zie ook: scorlewaldshop.nl